At skabe ret ‘Viral omdømme’

Medmindre du er helt ny til business, eller har været under en sten i temmelig lang tid – er en central markedsføring teknik, (hvilket ikke er nyt) – kaldet ‘Viral’.

Baseret på ordet ‘virus’ – viral marketing eller viral business betyder blot, det ‘spredes’ som en virus.

Rødderne af online viral marketing virkelig tog fart da Microsoft gav væk gratis e-mail konti – og annonceres dette i slutningen af e-mails. «Få din egen gratis HOTMAIL-konto».

Denne spredes som vilde-brand – ligesom en virusinfektion. Således blev født Viral Marketing virkelig.

Men denne artikel er ikke om viral markedsføring, men snarere om, hvordan du effektivt indeholde eller helbrede en særlig slem udbrud af viral omdømme.

Hvad er en viral omdømme…?

Virus… en infektion, der spreder sig hurtigt.

Omdømme… hvad andre tænker om dig.

Dette kan enten være positive eller oftere, negative.

Hvis du er en regelmæssig læser af mine artikler, vil du vide, at jeg opfordrer til brug af ‘sætninger’ og ‘ordsprog’ til at støtte eller styrke min pointe. Ikke én til at skuffe mine læsere… så her er et klassisk eksempel.

“Forebyggelse er bedre end helbredelse”.

I de mest enkle, betyder det, det er bedre at undgå det – end at gå gennem langt, trukket ud af problemerne med at finde en kur for virus, i dette tilfælde – din specifikke virus.

I erhvervslivet, både online og off (eller hvad jeg kalder ‘virkelige verden’ business) – Dette kan kategoriseres som følger:-

1. vare (eller service)

2. salg pitch.

3. kunderelationer.

1. vare (eller service)

Uanset hvilken virksomhed du befinder dig i – sælger du noget. En idé, et koncept, et produkt, en tjeneste, en pakke, en løsning… Det er faktisk ligegyldigt hvad det er.

Men to centrale principper er afgørende at sikre, at du ‘forhindre’ en negativ viral omdømme.

a) sikre, at dit produkt ikke er skidt. HA! Lyder som sund fornuft? Tag et kig omkring dig i verden og se bare hvor meget trosh er til salg – og sammenligne det med noget bedre, gør det samme eller lignende, for samme pris. Sælge skrald på din peril. Mennesker (ligesom dig og mig) hader det. Og det er sådan en ‘negativ’ viral omdømme begynder.

b) kan dit produkt / service bevise, at… “det gør præcis, hvad det siger om tin”? ‘Dåsen’ er legendariske – hvilket betyder at en dåser bønner, virkelig er en dåse bønner. Hvis du får ærter i stedet… du vil ikke være glad. Påstår ikke (eller over hævder / over fremme / over markedet / overvurdere / over sælge) dit produkt kan gøre noget, det virkelig ikke kan stå op til. Hvis du gør – så starter du en ‘negativ’ viral omdømme.

2. salg Pitch.

Eller hvordan du sælger, markedsfører eller fremme dit produkt. Dette er knyttet til (b) ovenfor – men kan være en helt separat og dødbringende område, hvis du ikke er forsigtig.

Hvis du sælger dit produkt / service etc., du skal sætte dig selv i skoene af dine potentielle kunder. Hvordan ville du reagere på din salgstale – reklame, marketing, og kopiere? Ja – det handler om overtalelse… men blid og blød overtalelse. Få kunden til at ‘buy-in’- og ikke strong-arm dem eller tvinge dem.

Den hårde sælge kan ofte give bagslag på dig, og kan have langvarige konsekvenser – især dit omdømme.

Ikke oversell… Du skal over-levere.

Ikke over-levere at dit produkt er tabt i en overflod af rabatter, tilbud, bonusser og freebies.

Hvis dit produkt er afprøvet og testet, og virkelig er værd at prisen du spørger – hvorfor skal du føler dig forpligtet til at tilføje ekstra freebies 100 gange mere værd?

Og ja – det virkelig sker hver dag – især online.

“Men mit produkt for kun $47- og få £4,995 værd af freebies”.

Oh please.

Freebies, tilbehør og bonusser er store- men at omfang?

Hvis du køber en bil værd $25.000 – forventer du forhandleren til at give dig ekstra værd $250.000? Naturligvis ikke. Du vil være heldig at få en gratis tank af gas.

Hvis dit produkt virkelig er god, ikke bøje sig for freebie-jægere. Gå til de rigtige kunder – og give dem en ægte salgstale. Desværre for internet marketing forretning, det synes dette er gået ud af vinduet, og pakken bonus er simpelthen bagatellisering sande værdi og værdien af de vigtigste produkt.

3. kundeservice

Den store ene.

Dette er, hvor mange virksomheder og forretningsfolk falder fladt på deres ansigt.

Dårlig kundeservice, er især efter salget, dødbringende.

Positiv, aktiv og effektiv kundeservice er VITAL både før og efter salget.

Mange koncentrere sig om det før salg… Bare for at gøre dette salg… Så dør det hele ud.

Pre-salg service er et must. Det hjælper med at bevare kunden og vigtigt at få salget.

Men ignorere efter-salg service på din peril.

Når du har kunden… Det er meget lettere at op-sælge, videresælge, få henvisninger…

Men hvis du ender med at miste denne kunde, fordi du simpelthen ikke kigge efter dem efter du har deres penge… Tror du virkelig, de vil bruge noget mere af deres kontanter med dig?

Dårlig service efter salget kundeservice er også en vigtig faktor for restitutioner.

Holde op god kundeservice – reducere din restitution (og klager).

Det handler om “begrænsning af skaderne”.

Den centrale fokus for denne betænkning handler om din Viral omdømme.

Det er meget let at fange en ‘negativ’ viral omdømme. Og den spreder sig uden nåde.

Før du ved – den første person til at blive smittet (normalt fordi de har fejlet i en eller flere af ovennævnte kategorier) – har ‘inficeret’ mange, mange andre.

Bare ved at fortælle deres venner, familie, kolleger, associates… Så fortælle de igen andre hvad de kender… Derefter fortælle de andre mere…

Kan du se min pointe?

En ‘positiv’ viral omdømme er langt mindre smitsom og ikke meget virulent… Det er meget sværere at fange.

KENDSGERNING – folk simpelthen sprede dårlige nyheder med en hastighed ti gange hurtigere at gode nyheder.

Når skaden er sket, når den negative virus begynder at sprede sig – vil at finde kuren (stoppe det eller udbedring af skaden) være utrolig svært.

Så er forebyggelse bedre end helbredelse.

Forhindre negative viral omdømme, med god service eller produkter, ærlig salgstale og mest af alt, rock-solid kundeservice. Langsomt men sikkert du vil drage fordel af positive.

© Copyright 2005 – alle rettigheder forbeholdes på verdensplan.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *